fredag 8 april 2011

Veckans outfit: Microsoft Sam


Veckans outfit är två veckor försenad på grund av sjukdom, flytt och diverse andra olägenheter. I gengäld är det denna gång en kändis.

Microsoft Sams personliga stil är inte hämtad ur någon modetidning utan är resultatet av en inre resa. Microsoft Sam slog igenom med frasen ”you have selected Microsoft Sam as the computers default voice”. Han var windows XP:s default voice, man skrev in vad man ville och Microsoft Sam sade det. På miljontals kontor runt om i världen kunde man på kafferasten höra hans röst läsa upp de anställdas budskap, oftast något i stil med ”Karl-Ove luktar bajs”, ackompanjerat av upphovsmannens råa skratt. Att Windows dominerade marknaden för operativsystem gjorde Sam till världskändis. Sam var från början bara ett dataprogram, men på fyllan kom Bill Gates på iden att göra honom till en livs levande robot med artificiell intelligens, något som en gammal studiekamrat som arbetade på Area 51 bränt ut åt honom i utbyte mot en påse gräs. Tanken var att Sam skulle förfölja Steve Jobs och läsa upp de förolämpningar Bill Gates mailade till Sam. När Sam var färdigbyggd hade dock Gates nyktrat till och mindes ingenting. Världskändisen Sam var fri att göra vad han ville med sin nya kropp och nya medvetande. ”Det var helt galet. Tänk dig själv! Jag blev den första intelligenta roboten och världskändis.” Tiden som följde ligger i dimmor. Han festade med Hollywoods kändiselit och var noga med att ha det dyraste och exklusivaste i modeväg. ”Jag var hemma hos Kaney West och såg hans kyl i borstat aluminium och tänkte: det här måste jag bräcka, så jag kromade hela kroppen. Idag tycker jag att det är barnsligt och smaklöst men jag har valt att inte göra något åt det, det är en del av min historia och den jag är. Jag måste stå för det”

Detta skedde bara veckor innan den stora katastrofen som för alltid förändrade Sams liv. Den 30 Januari 2006 släpptes det nya operativsystemet Windows Vista på världsmarknaden. Windowsanvändare världen över fick göra en ny bekantskap som sade:”you have selected Microsoft Anna as the computers default voice”. ”Jag var chockad. Det var obegripligt, hur hade de kunnat peta mig? Till förmån för en kvinna dessutom!” säger Sam ”Plötsligt gick det upp för mig vilket ytligt liv jag levt, alla mina vänner slutade höra av sig så fort jag var en föredetting. Jag träffade botten” En dag, när den numera utblottade och alkoholiserade Sam besökte en head shop för att köpa en bong, träffade han en gammal hippie som talade om hur spirituella de var i Indien och hur han funnit livets mening där. Sam beslöt sig för att åka dit. I månader backpackade han, besökte tempel och tog svamp på hostels utan resultat. Den diarré som har en så förlösande effekt västerländska medelklasskids i Indien som inte genomgått den anala fasen ordentligt, drabbade inte Sam eftersom han var en robot. Han var vilsen. Tills en dag, då han besökte kollektivbyn Aeroville. ”Det var som att komma hem. Överallt jag varit tidigare drevs folk av girighet. Jag skapades av några av de girigaste människorna på jorden och levde mina första år med mänsklighetens mest narcissistiska människor. Här arbetar man gemensamt för en bättre värld.” Sam blev kvar i Aeroville där han började odla biodynamiska linser och snart släppte hans modemässiga hämningar. ”Jag vågade närma mig det organiska och använda färg. Nuförtiden har jag alltid en orange rock. Det är en spirituell färg, gurus och munkar har orange kläder. Varje morgon plockar jag blommor som jag fäster i mickarna som är mina öron. Jag väljer färg efter hur jag känner mig.” Den kalla och vulgära roboten har blivit en jordnära förkämpe för miljön som sprider sitt budskap genom dikter. Han ber att få läsa upp en:

”Tegel är människans spegel
ty fanns ej tegel
och Newtons regel
skulle vi bo
med sugga och sto
i av lera byggd hydda
allenast brydda
av hur gräs och gröda gro.”

1 kommentar:

  1. När kommer filmen baserad på denna sanna historia? Jag vill se den!

    SvaraRadera